strona główna      o nas      historia      nasze wypieki      kontakt      sklep online

STO LAT MARKI

U JÓNKA NA KYMPIE

Jan Cieślar, ustroński hotelarz i restaurator, u progu dwudziestolecia międzywojennego otrzymawszy od swego ojca ziemię na stoku Małej Czantorii postanowił zbudować tam gospodę i schronisko zarazem. Stało się ono w bardzo szybki czasie jednym z najpopularniejszych miejsc spotkań miejscowej elity, mieszkańców Ustronia oraz okolic, a także - a może przede wszystkim - turystów i przyjezdnych. Doskonałe miejsce położonego na szlaku z centrum miasteczka w stronę gór budynku, cicha okolica oraz niebywały widok na okalające Ustroń pasma górskie, sprawiło, że stał się on obowiązkowym punktem odpoczynku strudzonych wędrowców. Serwowano w nim lokalne rarytasy - m.in. chleb z bryndzą czy kołacz ze serem. Zimne piwo nalewane było wprost z mosiężnych pip. Na gości czekały miejsca pod drzewami, tzw. Wielka Sala ze sporym malowidłem ściennym przedstawiającym jelenie, szynk z poczęstunkiem i napojami oraz kilka pokoi noclegowych na piętrze.

02

WSZYSTKIE DROGI PROWADZĄ...

...na Kympe! I rzeczywiście na Kympe można było dojść kilkoma drogami, zarówno z Ustronia jak i z sąsiedniej Cisownicy. Ten atut niewątpliwie przyczynił się do atrakcyjności i większej dostępności gospody. Zmęczeni turyści mogli odpocząć i nabrać sił przed dalszą wędrówką.

Na zdjęciu: gospoda przedstawiona na widokówce z lat powojennych.

02

SCHRONISKO 'MAŁA CZANTORIA'

Choć na szczyt Małej Czantorii ze schroniska było jeszcze około godziny pieszej wędrówki, to właśnie ono nosiło miano tej pięknej, zielonej góry. Miejsce nosiło oficjalnie nazwę "Schronisko Mała Czantoria", ale od samego początku mówiono o nim "u Jónka na Kympie".

Na zdjęciu: goście przed wejściem do gospody. Widoczny szyld budynku. Trzeci z lewej stoi właściciel - Jan Cieślar. Lata 20. XX wieku.

02

MIEJSCE SPOTKAŃ

Kympa od początku istnienia łączyła ludzi. Było to miejsce rozmów i dyskusji politycznych, filozoficznych i zwyczajnych - życiowych. Spotykali się tu przedsiębiorcy i rolnicy, dyrektorzy zakładów i robotnicy, księża luterańscy i katoliccy. Tu kwitnął ekumenizm i wzajemny szacunek.

Na zdjęciu: spotkanie stowarzyszenia młodzieżowego "Wici" przed budynkiem gospody. Lata powojenne.

    SKĄD TA

Kympa...?

Marka "Kympa" bazuje na tej niezwykłej historii 'Schroniska Mała Czantoria' kultywując gastronomiczne tradycje rodzinne. Nie chemy by o miejscu tym zapomniano, dlatego też - gdzie tylko jest to możliwe - odnosimy się do rodzinnej historii.

Bardzo często spotykamy się z pytaniami - skąd taka nazwa? Pełne brzmienie miejsca gdzie jesteśmy określa się mianem "u Jónka na Kympie" co przełożyć można z gwary Śląska Cieszyńskiego na "u Jana (Cieślara) na Kępie". Jan Cieslar był twórcą i właścicielem gospody, 'Kympa' zaś pochodzi od ukształtowaia terenu gdzie gospoda się znajdowała. My wzięliśmy z tej nazwy drugą część i w ten sposób powstała marka "Kympa. Wypieki tradycyjne".

u Jónka na Kympie

By kontynuować ciągłość historii tego miejsca i ocalić je od zapomnienia, powstał specjalny profil społecznościowy na Facebooku, gdzie można dowiedzieć się więcej o historii tego miejsca, odkryć stare zdjęcia i poczuć klimat tamtych lat.

Zapraszamy na specjalną stronę na Facebooku: