Tradycja

TRADYCJA

U progu dwudziestolecia międzywojennego, na lekkim wzniesieniu (pol. kępa – gwarowo: kympa - stąd nazwa firmy!) zbocza Małej Czantorii, historię niezwykłego miejsca rozpoczął Jan Cieślar – ustroński hotelarz i restaurator. Od początku w drewnianym budynku mieściła się gospoda - miejsce spotkań wielu pokoleń ludzi gdzie sam właściciel nalewał zimne piwo oraz częstował chlebem z bryndzą. Zmęczeni turyści mogli także skorzystać z noclegu na piętrze budynku. Strudzeni wędrowcy, mieszkańcy Ustronia i okolic oraz ówczesna „śmietanka towarzyska” zasiadali w tzw. Wielkiej Sali, gdzie z ogromnego malowidła ściennego, dumnie spoglądały na nich jelenie na tle gór i lasów. Gwarzono wówczas na niemal wszystkie tematy: od polityki po filozofię...

Schronisko w okresie międzywojennym

Goście stojący przed gospodą (schroniskiem) w okresie międzywojennym. W tle (trzeci z lewej) stoi właściciel, Jan Cieślar.


Czas leci zbyt szybko, a dzień dzisiejszy staje się historią na naszych oczach. Niestety budynek gospody został rozebrany 15 lat temu. Jednak pomimo iż materialnego śladu po gospodzie już nie ma, nazwa „u Jónka na Kympie” czy „na Kympie” jest używana do dnia dzisiejszego, a teraz ponownie staje się ona synonimem dobrego jedzenia, pod postacią słodkich, tradycyjnych wypieków. Gastronomiczną kulturę stara się kultywować wnuk Jana Cieślara. Smak i urok tych wyjątkowych słodkości nie polega jedynie na doskonałych składnikach i oryginalnej recepturze, ale przede wszystkim na sercu wkładanym w ich tworzenie. To właśnie precyzja, cierpliwość i dbałość o detale sprawia, że wypieki są tak delikatne, kruche i mają niezwykły aromat.

Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie

Nasza ciastkarnia specjalizuje się w pieczeniu tradycyjnych cieszyńskich ciasteczek, które są wyjątkowym produktem lokalnym Śląska Cieszyńskiego.

01020304

strona główna | o nas | tradycja | sklep online | kontakt

Wszelkie prawa zastrzeżone © copyright by Kympa 2014-2017 | Kympa. Wypieki tradycyjne | www.kympa.pl