Tradycja

TRADYCJA

U progu dwudziestolecia międzywojennego, na lekkim wzniesieniu (pol. kępa – gwarowo: kympa - stąd nazwa firmy!) zbocza Małej Czantorii, historię niezwykłego miejsca rozpoczął Jan Cieślar – ustroński hotelarz i restaurator. Od początku w drewnianym budynku mieściła się gospoda - miejsce spotkań wielu pokoleń ludzi gdzie sam właściciel nalewał zimne piwo oraz częstował chlebem z bryndzą. Zmęczeni turyści mogli także skorzystać z noclegu na piętrze budynku. Strudzeni wędrowcy, mieszkańcy Ustronia i okolic oraz ówczesna „śmietanka towarzyska” zasiadali w tzw. Wielkiej Sali, gdzie z ogromnego malowidła ściennego, dumnie spoglądały na nich jelenie na tle gór i lasów. Gwarzono wówczas na niemal wszystkie tematy: od polityki po filozofię...

Schronisko w okresie międzywojennym

Goście stojący przed gospodą (schroniskiem) w okresie międzywojennym. W tle (trzeci z lewej) stoi właściciel, Jan Cieślar.


Po II wojnie światowej właściciel zmuszony był wynająć budynek PTTK-owi, które gospodę przekształciło w Schronisko Turystyczne "Mała Czantoria". W kolejnych latach schronisko wynajęła inna organizacja turystyczna - MOSTiW zmieniając je w Stację Turystyczną. Gdy po kilkunastu latach budynek ponownie został bez najemcy, Jan Cieślar odważył się na niezwykły krok - udostępnił go katolickiej "Oazie". I tak oto pod strzechą luterańskiego domu, wspólnie przebywali także katolicy, razem śpiewając, modląc się i wypoczywając. To właśnie z tego okresu przetrwało najwięcej przyjaźni i znajomości. Niektórzy powiadają, że to właśnie tu rozpoczął się ekumenizm. Niestety drewniany budynek gospody, rozebrany został na przełomie wieków.

Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie

Budynek schroniska od strony północnej. Lata 20. XX wieku.

01010101

strona główna | o kympie | tradycja | nasze wypieki | piszą o nas | kontakt

Wszelkie prawa zastrzeżone © copyright by Kympa. Wypieki tradycyjne 2014-2018